Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021

Ασφαλιστικές Αξιώσεις

Στη συζήτηση για την ασφάλεια αυτοκινήτου είναι συχνό φαινόμενο να έρχεται κανείς σε επαφή με λέξεις ή παραμέτρους που ίσως να μην καταλαβαίνει πλήρως το νόημα ή το περιεχόμενό τους. Παρόλα αυτά, είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζει καλά και να κατανοεί όλα τα θέματα που έχουν σχέση με το αυτοκίνητό του, ειδικά σε ότι μπορεί να επιφέρει οικονομικές συνέπειες. Ένα τέτοιο θέμα είναι το ιστορικό των ασφαλιστικών αξιώσεων.

Στην ασφαλεια αυτοκινητου το ασφαλιστικό αξιώσεων είναι όταν η ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει στον ασφαλισμένο είτε μια έκπτωση στην ανανέωση των ασφαλίστρων που πληρώνονται λόγω μη αξιώσεων είτε ένα μπόνους μη αξιώσεων. Αυτό συμβαίνει όταν ο οδηγός δεν παρουσιάσει αξιώσεις αποζημίωσης από την εταιρεία μέσα στη διάρκεια ενός χρόνου. Αντίθετα, εάν ο ασφαλισμένος παρουσιάσει αξιώσεις αποζημίωσης, η εταιρεία έχει το δικαίωμα να αυξησει τα ασφάλιστρα. Επιπλέον υπάρχει και το σύστημα επιβράβευσης, το λεγόμενο bonus-malus. Αυτό είναι ένα σύστημα κατά το οποίο, αν ο οδηγός δεν είναι υπαίτιος για κάποιο ατύχημα μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, απολαμβάνει επιπλέον οικονομικές μειώσεις στα ασφάλιστρα, ενώ σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή σε περίπτωση που προκληθούν υλικές ζημιές, επιβαρύνεται με επιπλέον ασφάλιστρα. 

Ο ασφαλισμένος έχει το δικαίωμα, όποτε θελήσει, να παραλάβει από τον ασφαλιστικό του σύμβουλο ]το ιστορικό των ασφαλιστικών του αξιώσεων για την τελευταία πενταετία, κάτι που πρέπει να γίνει μέσα σε 1=δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες. Σε περίπτωση που πρέπει να γίνει καινούρια ασφάλεια του αυτοκινήτου σε χώρα εκτός Ελλάδας, ο νέος ασφαλιστής δεν είναι υποχρεωμένος να υπολογίσει το προηγούμενο ιστορικό των αξιώσεων του οδηγού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου