Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021

Η Ιστορική Πόλη Της Βραυρώνας

Η αρχαία πόλη της Βραυρώνας ήταν μία από τις δώδεκα πόλεις της αρχαίας Αττικής κοντά στον ποταμό Ερασίνο, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του νομού, περίπου 20 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Γιορτάστηκε ιδιαίτερα λόγω της τοποθεσίας του Ιερού της Αρτέμιδος, γνωστής ως Βραυρώνια Άρτεμις, μία από τις σημαντικότερες ιερές τοποθεσίες στην αρχαιότητα. Κατά τη νεολιθική περίοδο, ένας σημαντικός οικισμός δημιουργήθηκε στο εσωτερικό άκρο του όρμου της Βραυρώνας και πιστεύεται ότι οι πρώτοι κάτοικοι προέρχονταν από τη φυλή των Πελασγών. Σταδιακά η πόλη αναπτύχθηκε γύρω από μια ακρόπολη. Πολλοί σημαντικοί πολιτικοί της Αθήνας προέρχονταν στην πραγματικότητα από εκεί, συμπεριλαμβανομένου του Μιλτιάδη, του Κίμωνα και του τυράννου Πεισιστράτου.βραυρωνα ξενοδοχειο 5 αστερων

Στο τέλος της μυκηναϊκής εποχής ο οικισμός εγκαταλείφθηκε, προφανώς μετά την επίθεση των εχθρών. Με την επιστροφή τους, οι κάτοικοι δεν εγκαταστάθηκαν στον λόφο της Βραυρώνας, αλλά περίπου 3 χιλιόμετρα πιο μακριά από αυτήν, στην περιοχή «Κήποι», καθώς η ζωντανή ανάμνηση των επιθέσεων τους εμπόδισε να εγκατασταθούν στον ίδιο λόφο. Ο νέος οικισμός βρισκόταν μακριά από τη θάλασσα και προστατευόταν από χαμηλούς λόφους. Εκτεινόταν μέχρι τις εκβολές του ποταμού Ερασίνου (σημερινός Βουραϊκός). Λείψανα τάφων της Γεωμετρικής περιόδου ανακαλύφθηκαν στους λόφους γύρω από το ιερό. 

Η Άρτεμις ήταν η θεά του κυνηγιού, της γεωργίας, της άγριας φύσης και της αγνότητας. Ήταν επίσης η προστάτιδα των γυναικών κατά τον τοκετό και των βρεφών. Σύμφωνα με τον μύθο, η Ιφιγένεια, ιέρεια της Αρτέμιδος, θάφτηκε στη Βραυρώνα όπου τιμήθηκε και ως θεά της γέννησης του παιδιού. Σύμφωνα με την παράδοση, στο ιερό υπήρχε ένα άγαλμα της θεάς που είχαν φέρει ο Ορέστης και η Ιφιγένεια με εντολή της Αρτέμιδος, το οποίο δεν ανακαλύφθηκε ποτέ. Ορισμένοι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι ήταν το «ορθόδοξο άγαλμα» των επιγραφών της Αθηναϊκής Ακρόπολης και αποδόθηκε στον Πραξιτέλη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου